1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Дачиан Чиолош: Искаме по-ясно и прозрачно да бъдат преразпределяни преките плащания за фермерите

Дачиан Чиолош: Искаме по-ясно и прозрачно да бъдат преразпределяни преките плащания за фермерите

Снимка:

Целта на ЕК е не да осъществява революция, а еволюция в ОСП

Бюджетът на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС не може да се отдели от общия подход към бюджета на съюза. Може, обаче, да се наложи да го намалим – това е въпрос на политически избор на обществото и не се свежда до желанието на ЕК. Това каза на пресконференция в Брюксел европейският комисар по земеделие Дачиан Чиолош, който обяви новата рамка на реформата в ОСП за следващия програмен период 2014- 2020 г. Пресконференцията бе излъчена пряко в Информационния център на ЕС в София. Според Чиолош, целта на ЕК е не да осъществява революция, а еволюция в ОСП.

„Искаме по-ясно и по-прозрачно да бъдат преразпределени преките плащания за земеделските производители”, каза комисарят. Помощ, която не е обоснована за един регион, ще бъде прехвърлена в друг, където има по-надеждна перспектива, обясни той. „Не можем да се преструваме, че няма неравенство в ЕС. Необходимо е земеделските стопанства да откликват по-бързо на пазарните потребности”, допълни още той.

По думите му в момента има големи различия на развитие между отделните региони в ЕС, които не са оправдани в една и съща държава членка.  „Европа се състои от 27 държави, а не от две държави членки. Германия и Франция са важни и те изразиха мнението си, ние не се противопоставяме на искането им, но искаме и останалите държави да постигнат развитие в областта на земеделието”, посочи еврокомисарят на въпрос.

Латвийска журналистка попита Чиолош дали фермерите в страната й ще получават повече средства и обясни, че в момента директните плащания са много по-малко (по-малко от 100 евро на ха), отколкото в старите страни членки. „Латвия, балтийските държави, ще получат директни плащания, които ще са сравними с тези на средните европейски държави”, отговори европейският комисар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.