1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 2030 г. онлайн търговията ще стане рентабилна

До 2030 г. онлайн търговията ще стане рентабилна

На този фон се очаква оборотите на стационарната търговия да тръгнат надолу

До 2030 година бизнесът с онлайн-продажби на хранителни стоки ще стане печеливш. Това казват 9 от 10 европейски търговски фирми в анкета, проведена от голяма британска консултантска компания.
 
Участниците в допитването са на мнение, че през следващите години покупките на хранителни продукти през интернет ще добиват все по-голямо значение. За Обединеното кралство например се предполага, че до 2030-та онлайн-продажбите ще увеличат пазарния си дял от сегашните 11 на 26 процента.
 
За Нидерландия се очаква ръст от 8 на 25 на сто, а в Германия увеличението ще бъде от сегашните 3 на 10 процента. До 2050 година този дял може да достигне и 35 на сто, прогнозират търговците. С най-голям растеж ще бъде сегментът на доставките до дома, следван от услугите, при които клиентът избира стоката от своето електронно устройство и след това отива да си го вземе от физическия магазин.
 
На този фон се очаква оборотите на стационарната търговия да тръгнат надолу. Новите технологии, сред които автоматизираните складове например, в бъдеще ще доведат до все повече онлайн-магазини и ще улеснят логистиката. Така бизнесът от все още губещ в наши дни ще се превърне в печеливш, смятат специалистите.
 
Анализът им е съставен на базата на отговорите на 57 компании от хранителната индустрия и търговия, предимно от Германия, Франция, Великобритания, Турция, Нидерландия, Испания, Швейцария, Австрия и Белгия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.