1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Един от най-полезните видове мед е този от манука

Един от най-полезните видове мед е този от манука

Медът от манука помага за регенерация на тъканите

Според микробиолога проф. Елизабет Хари именно продуктът от манука притежава свойства, превъзхождащи многократно тези на всички останали видове мед.

Манука (чаено дърво) е храст, който расте в природата на Нова Зеландия в трудни климатични условия. Той е бил използван в продължение на векове от Маорите (коренното население на Нова Зеландия) за лечение на висока температура, бронхит, екзема, ревматизъм, астма и дори за оздравяване на рани.

Днес мед от манука се консумира за неговите антисептични и антибактериални свойства, които са научно доказани.
Може да се използва ежедневно или периодично, като всеки друг мед или да се прилага външно на кожата.

Медът от манука има най-силно изразените антибактериални и противовъзпалителни свойства, което учените отдават на съдържанието му на водороден прекис и по-високите му нива на един специфичен химикал, наречен метил-глюксал или MGO.

„Не всички видове мед са еднакви, както и не всички видове мед от манука са еднакви“, уточнява проф. Хари и допълва: “Много важно е да използвате натурални пчелни продукти с минимум химическа обработка.“

Екипът на проф. Елизабет Хари е изпробвал антибактериалните свойства на различни видове мед срещу четири от най-разпространените видове бактерии, които се срещат в открити рани.

Експертите са използвали мед от манука (Leptospermum scoparium) или чаено дърво, канука (Kunzea ericoides), известно още като бяло чаено дърво и мед от детелина.

Медът от детелина не съдържа водороден прекис и MGO, докато медът от канука и манука съдържат и двете съединения, като съдържанието им в този от манука е по-високо.
Опитите са доказали, че най-ефикасен в ограничаването на развитието на бактериалните инфекции е бил медът от манука.

Допълнителни изследвания са показали, че бактериите не изграждат устойчивост към този мед, за разлика от резистентността им към антибиотиците.
„Всичко, което не е антибиотик, но може ефективно да се използва за борба с инфекциите е добре дошло.“, казва специалиста по антибиотична резистентност в Детската болница в Аделаида, Австралия – д-р Джон Тъмидж и допълва:

„Надяваме се в бъдеще приложението на подобни продукти да става все по-масово."

Още не е напълно изучено на какво точно се дължат уникалните лечебни свойства на меда от манука. И докато някои учени се впускат подробно да изследват чаеното дърво и възможността за използването му в производството на лекарства, други учени смятат че тайната се крие в пчелите.

Според тях пчелите, в процеса на производство на мед, концентрират и променят химикалите на растенията като по този начин допринасят за антибиотичните свойства на меда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.