1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК : Необходима е реформирана система за плащания, която да включва таван на агросубсидиите

ЕК : Необходима е реформирана система за плащания, която да включва таван на агросубсидиите

Очакванията са бюджетът на ЕС за селскостопанска политика да остане приблизително 55 млрд. евро на година

Предложенията на ЕК, които предстои да бъдат публикувани идния месец, подкрепят продължаването на Общата Селскостопанска Политика (ОСП)  и след 2013 г.   Но също така в тях се изтъква необходимостта от реформирана система за плащания, която да включва таван на субсидиите, съобщава EUobserver.

„Оттеглянето на публичната финансова подкрепа би предизвикало по-голяма концентрация на селскостопанска продукция в някои райони, докато по-малко конкурентноспособни региони ще се сблъскат с маргинализация  и запустяване на земеделските площи”, пише в копие на чернова, с която са се сдобили от EUobserver.

Дебатът по отношение на селскостопанската политика бе причина за сблъсък между редица държави членки по време на белгийското председателство. И сега привържениците на пазарно ориентираната ОСП най-вероятно ще бъдат разочаровани.

Предложенията предполагат въвеждане на таван за размера на отпусканите субсидии, след като скандали с т.нар. „милионери от субсидии” разтърсиха европейската общественост.  Само за 2009 г. над 1000 лица са били спонсорирани със суми възлизащи на или надвишаващи 1 млн. евро. Въпросът как да бъдат разпределени средствата между „стари” и „нови” членки на съюза също допринася за покачване на напрежението през последните месеци. През септември Франция и Германия отхвърлиха предложението на Полша да се въведе система за „оценка на хектар”.

Докато фермерите в новите страни членки понастоящем получават субсидии на база площта на обработваемата земя, при тези от ЕС-15 се използва усложнена система, която взима предвид и размера на предишните реколти. Като резултат субсидиите варират от 500 евро за хектар в Гърция до по-малко от 100 евро в Латвия. Като алтернатива се предлага да се въведат гарантирано получаване от страна на фермерите на субсидия, която възлиза на минималната месечна заплата за съответната държава, и допълнително плащане, което да бъде свързано с опазване на околната среда.

Дебатът за реформа на европейската Обща селскостопанска политика е пряко свързан с бъдещия бюджет на съюза. Холандия и Великобритания са сред страните, които се надяват да намалят размера на своите вноски към Брюксел. Все пак очакванията са  бюджетът на ЕС за селскостопанска политика да остане приблизително 55 млрд. евро на година.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.