1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК иска от България да върне 20 млн. евро по Общата селскостопанска политика

ЕК иска от България да върне 20 млн. евро по Общата селскостопанска политика

Тази сума се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на Съюза

В резултат на решение, прието днес, 5 ноември,  от Европейската комисия, държавите членки трябва да върнат общо 578,5 милиона евро от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно, съобщава Рапид. Тази сума се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на Съюза или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите членки отговарят за изплащането на средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) и за контрола върху изразходването им, а Комисията трябва да следи дали държавите членки използват правилно средствата.

Коментирайки решението, комисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош заяви: „Работим усилено за осигуряването на възможно най-ефективен контрол върху селскостопанските разходи, за да сме убедени, че парите на данъкоплатците не се харчат неправомерно."

Според последното решение средства ще връщат България, Кипър, Чешката република, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Ирландия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Нидерландия и Обединеното кралство. Най-значителните индивидуални корекции са:

• 54,7 милиона евро, начислени на Гърция във връзка с помощите за сушеното грозде - заради намаленията на минималния добив, специализацията на площите, неефективния регистър за лозята и несъвършенствата на управлението и контрола на схемата за 2003-2007 финансови години.

• 41,7 милиона евро, начислени на Румъния заради недостатъците на СИЗП-ГИС, административния контрол и налагането на санкции;

• 40,69 милиона евро, начислени на Португалия заради недостатъците на СИЗП-ГИС, пропуските в анализа на риска във връзка с проверките, недостатъчния брой и незадоволителното качество на проверките на място, неправилното налагане на санкции, неподходящите насоки и пропуските в административните проверки на разходите за помощи на площ, включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ;

• 28,94 милиона евро, начислени на Нидерландия заради липсата на основен контрол във връзка с плащането на минималната цена на производителите през 2003-2008 финансови години.

• 20,2 милиона евро, начислени на България заради недостатъците на СИЗП-ГИС и заради пропуските в проверките на място по отношение на референтната 2006 г. за разходите за помощи на площ, включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ;

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.