1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК обмисля таван на земеделските евросубсидии

ЕК обмисля таван на земеделските евросубсидии

Историите за "милионери, благодарение на субсидии” са цитирани от привържениците на идеята за реформа

Европейската комисия  намекна, че при новите критерии за финансиране по реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС може да се въведе фактическо ограничаване на размера на субсидиите, които се отпускат на земеделските производители от Общността, съобщава електронното издание EUobserver.

В свое изказване, в края на двудневната конференция за реформите на ОСП (19-20 юли), Европейският Комисар по  въпросите на земеделието Дачиан Чолош отбеляза, че политика на съюза след 2013 г. ще поставя по-голям акцент върху осигуряването на обществени блага, като опазването на околната среда, например.
Характерът на европейското селско стопанство обуславя субсидиите като фундаментални за неговото оцеляване, казват експерти.

"Има някои ограничения на това, което големите ферми могат да осигурят в тази област", заяви румънски политик. "Да има таван на субсидиите не е целта, но ако отпусканите средства не са оправдани, имаме проблем".

Дебатът за това как да се реформира политиката на ЕС е тясно свързан с преговорите за размера и формата на бъдещия дългосрочен бюджет на блока (2014-2020). Той идва точно в момент, когато затрудненото финансово положение на  правителствата ги принуждава да прилагат непопулярни мерки за съкращаване на разходите в публичния сектор.

Историите за "милионери, благодарение на субсидии” и  фактът, че ОСП заема около 40 процента от годишния бюджет на ЕС са цитирани от привържениците на идеята за  реформа.

Малкият размер на много европейски ферми и ангажиментът на съюза за производство на висококачествени стоки са сред главните причини плащанията по програмата да са толкова важни.

"Две трети от доходите на земеделците идват от плащания по ОСП", каза Падрйаг Уолш, президент на Комитета на професионалните земеделски организации (COPA). "Тези плащания са жизнено необходимо".

Едно е сигурно, сегашната система за изчисляване, която разглежда нивата на производство за период от три отчетни години (2000-2002), е неефективна и на път да отпадне. Дванадесетте държави членки на ЕС, които се присъединиха след 2003 г.  вече използват система, която е базирана на размера на обработваеми площи, а не на предишни реколтите.

Опасението на земеделските стопани в Европа е, че намаляването на средствата, които се отпускат по линия на ОСП, ще доведе до наводняване на европейския пазар с по-евтини продукти, които са внос от Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.