1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК подготвя доклад за бъдещето на ОСП след 2020 г.

ЕК подготвя доклад за бъдещето на ОСП след 2020 г.

По-малко бюрокрация и повече отговорности за страните-членки

По-малко бюрокрация и повече отговорности за страните-членки. Така трябва да изглежда бъдещата Обща селскостопанска политика според депутати в Аграрната комисия на Европейския парламент.

Херберт Дорфман, докладчик по въпроса за бъдещето на ОСП в Аграрната комисия, призова колегите си да проявят повече смелост за промени. Италианският депутат настоява Европейската комисия да провери кои контролни мерки да бъдат прехвърлени на националните правителства, за да се опростят процедурите на ОСП. Според Дорфман това засяга най-вече големите държави като Германия, Италия и Франция, където фермерите трябва да се съобразяват с прекалено много правила.

На заседанието на Аграрната комисия една от най-обсъжданите теми беше опасността от ренационализация. Германският депутат от Зелените, Мартин Хойслинг, смята, че Комисията бяга от отговорност, след като не може да се справи със задачата да осигури доходите на земеделските стопани, нито пък да допринесе за опазването на околната среда. Според австрийската народна представителка Карин Каденбах в Брюксел се мисли как да се прехвърлят отговорности на националните правителства, но това криело опасност от загуби за фермерите и от влошаване на качеството на продуктите.

Докладът на Херберт Дорфман трябва да бъде готов до юни, за да може да бъде гласуван в пленарната зала и да влезе в законодателните предложения на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.