1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Електричество от живи растения правят в Холандия

Електричество от живи растения правят в Холандия

Технологията би могла да се използва за осигуряване на енергия в бедните райони на света

Технологията, разработена от млада холандска компания, вече намира приложение и може да се окаже следващата голяма стъпка и дори революция в чистата енергия.

Холандската компания Plant-е започна да добива електричество от живи растения, с което захранва телефони и дребни устройства, Wi-Fi горещи точки, а вече и над триста LED улични лампи. Проектът „Звездно небе” стартира през ноември 2014 г. на мястото на стар склад за боеприпаси, близо до Амстердам. Растителното електричество се използва и в близост до централния офис на компанията във Вагенинген.

Основателите на компанията търсели метод за добиване на енергия от природата и намерили отговора в един страничен продукт на фотосинтезата при растенията. Електрическите модули могат да се окажат следващата голяма стъпка и даже революция в чистата енергия, пише GreenTech.bg.

Улавянето на енергия от растящите растения извървя дълъг път – от ученическата скамейка, когато децата правеха експерименти с часовници, захранвани от картофи. Подходът на Plant-е стъпва на същия принцип, но е коренно различен, защото технологията не наранява растението, за да използва енергията му. Освен това новата технология добива значително повече електроенергия.

В проекта за улично осветление електроенергията се произвежда от растения, посадени в кашпи от по два квадратни метра. Растенията извършват фотосинтеза, като по същество превръщат слънчевата енергия в захари. Докато растат, те винаги произвеждат повече захари, отколкото са им нужни. Излишъците се изтласкват през корените в почвата, където се разграждат и освобождават енергията. Тя се улавя от системата на Plant-e, която използва електроди в почвата.

Основателите на фирмата се надяват, че тяхната технология някой ден ще се използва за осигуряване на енергия в бедните райони на света, където има изобилие от растителност, но липсва електричество. А това засяга приблизително 25 процента от населението на света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.