1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕС да се откаже от дерегулацията на млечния сектор

ЕС да се откаже от дерегулацията на млечния сектор

Европейските фермери увеличават протестите си в търсене на подкрепа от страна на ЕС

Европа трябва да остави либерализирането на млечния сектор, казва френският министър на селското стопанство Бруно льо Мер преди срещата на ЕС, която следва да обяви помощ в размер на почти 300 милиона евро за затруднените фермери, предаде АФП.

"Бих искал да видя силен политически сигнал, че Европа ясно избира пътя на регулиране на млечния пазар и изоставя по-нататъшната либерализация", каза той в интервю за бизнес ежедневника "Les Echos "

Европейският съюз се очаква да обяви почти 300 милиона евро допълнителни помощи за млекопроизводителите догодина на среща на аграрните министри на блока в Люксембург. Двадесет и една от 27 страни в ЕС, включително Франция и Германия, призоваха за допълнително помощи, които ще бъдат взети от бюджета на блока за 2010 година. Льо Мар заяви, че същите 21 страни, както и Европейският парламент, подкрепят запазването на пазарното регулиране. Министърът предупреди, че е готов за "открит спор" с Шведското председателство и с Европейската комисия, ако те откажат да се вслушат.

Миналия ноември министрите на земеделието се съгласиха да повишат квотите за продукция на мляко с един процент на година преди окончателно да ги премахнат през 2014-2015 год. През последните месеци, обаче, европейските фермери увеличиха протестите си в търсене на подкрепа от страна на ЕС под формата на финансова помощ или чрез ограничаване на доставките, тъй като цените на млечните продукти спадат поради ниското търсене, причинено от финансовата и икономическа криза. Но въпреки, че Европейската комисия се съгласи да предостави много целенасочени помощи на сектора, институцията отказа да промени решението си за премахване на системата от квоти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.