1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евродепутатът Мария Габриел призова за отразяване спецификите на страните членки в новата ОСП

Евродепутатът Мария Габриел призова за отразяване спецификите на страните членки в новата ОСП

Снимка:

В Европейския парламент вчера се състоя тричасов дебат относно реформата на ОСП за периода 2014-2020 г.

В тричасов дебат по време на пленарно заседание на Европейски парламент в Страсбург, депутатите обсъдиха законодателните актове относно реформата на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Дебатът предхождаше гласуването на докладите днес, 13 март, от което ще зависи даването на мандат за преговори със Съвета на министрите и Европейска комисия. В разискването участва и комисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, който ще води преговорите от името на Комисията.

България беше представена в дебата от евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ), член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Тя подчерта поставената още в началото голяма цел:  по-справедлива, по-гъвкава, "по-зелена" и насочена към малките и средни производители Обща селскостопанска политика. Приносът на Европейски парламент за това са опростени механизми и конкретни предложения, с което беше заявена още една цел: защита на общоевропейския интерес, но и всяка страна членка да усети позитив от реформата.

„Пред нас стоеше голямо предизвикателство: всеки искаше да защити националния си интерес, но трябваше да прояви разбиране към спецификата на другия. И всичко това в контекста на намален бюджет, който, ако не разпределим правилно, рискуваме да превърнем ОСП в обект на постоянни критики. А тези критики не бива да идват от онези, за които всъщност е ОСП – активните земеделци и фермери”, заяви Мария Габриел.

Тя подчерта невъзможността за изравняване на субсидиите между новите и старите страни членки, но точно заради това отправи апел към Европейска комисия и Съвета да вникнат в спецификата на отделните страни и да подкрепят такова разпределение на средства, което да отговори на тези специфики.

„Нужно ни е обвързаното с производството подпомагане да не дискриминира, а да отразява желанието ни да запазим работни места. Животновъдите, зеленчукопроизводителите и овощарите в България да не се чувстват повече пренебрегнати от ОСП. Нека дадем най-после заслужено място на пчеларския сектор. Нека дадем стимул на биопроизводителите. Трябва да продължим да подкрепяме младите, а на селските ни райони дадем възможност да се развиват”, призова българският евродепутат.

Накрая Мария Габриел подчерта постигнатата чрез компромис гъвкавост между стълбовете на ОСП. Тя пожела на бъдещите преговарящи да я запазят, за да може земеделците и фермерите наистина да усетят, че техните нужди и интереси са водещи в работата на ангажираните институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.