1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евродепутати настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия

Евродепутати настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия

В тютюневия сектор са заети около 400 000 души в ЕС, главно от по-чувствителни социални групи

На 24 март т. г. евродепутати, предимно от Комисията по земеделие в ЕП, сред които и българският представител Мария Неделчева, изпратиха писмо до комисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, с което настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия. Едновременно с това изискват в крайната оценка на въздействието да бъде включена оценка на икономическото въздействие върху земеделските производители, тъй като в междинната оценка такова не присъства и е отчетено от евродепутатите като пропуск.

Притесненията на депутатите от предвиденото от Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите” (САНКО) регулиране или пълна забрана на някои от съставките в тютюневите изделия са, че това ще окаже силно влияние върху земеделските стопани в ЕС и по-специално в Италия, България, Гърция, Испания, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Германия и Франция. Като аргумент изтъкват и факта, че в тютюневия сектор са заети около 400 000 души в ЕС, главно от по-чувствителни социални групи.

Мария Неделчева информира, че в отговора си комисар Дж. Дали взима под внимание писмото и мнението на парламентаристите ще бъде отчетено при сформиране на оценката на въздействието при евентуалното изменение на директивата. Освен това ще се анализира икономическото въздействие върху всички засегнати сектори и пропорционалността на предвидените мерки. В отговора се посочва още, че Европейската комисия за момента няма официална позиция по този въпрос.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.