1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евродепутати настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия

Евродепутати настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия

В тютюневия сектор са заети около 400 000 души в ЕС, главно от по-чувствителни социални групи

На 24 март т. г. евродепутати, предимно от Комисията по земеделие в ЕП, сред които и българският представител Мария Неделчева, изпратиха писмо до комисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, с което настояват да участват в подготовката на изменението на директивата за тютюневите изделия. Едновременно с това изискват в крайната оценка на въздействието да бъде включена оценка на икономическото въздействие върху земеделските производители, тъй като в междинната оценка такова не присъства и е отчетено от евродепутатите като пропуск.

Притесненията на депутатите от предвиденото от Главна дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите” (САНКО) регулиране или пълна забрана на някои от съставките в тютюневите изделия са, че това ще окаже силно влияние върху земеделските стопани в ЕС и по-специално в Италия, България, Гърция, Испания, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Германия и Франция. Като аргумент изтъкват и факта, че в тютюневия сектор са заети около 400 000 души в ЕС, главно от по-чувствителни социални групи.

Мария Неделчева информира, че в отговора си комисар Дж. Дали взима под внимание писмото и мнението на парламентаристите ще бъде отчетено при сформиране на оценката на въздействието при евентуалното изменение на директивата. Освен това ще се анализира икономическото въздействие върху всички засегнати сектори и пропорционалността на предвидените мерки. В отговора се посочва още, че Европейската комисия за момента няма официална позиция по този въпрос.

Друго опасение на парламентаристите е, че забрана на някои от съставките в тютюневите изделия, произвеждани от ориенталски тютюн и сорта "Бърлей", би довело до изключване от пазара на ЕС на тези сортове. Те се отглеждат предимно от малки производители, обикновено семейства и липсват реални алтернативи. Италианска изследователска фирма е изчислила, че затварянето на пазара на ЕС за производителите на тези сортове ще доведе до загубата на 160 000 работни места и до де-популация в социално необлагодетелствани райони.

През януари т. г. Мария Неделчева предупреди, че подобна забрана, основана на ненаучни данни, би се отразила тежко на тютюнопроизводителите, без да има принос за общественото здраве - особено за българските производители, социалните и икономическите последствия ще бъдат много сериозни. Тя прикани Еврокомисията при изготвяне на законодателни предложения относно тютюнопроизводството да вземе предвид факта, че тютюнопроизводителите са пряко засегнати от някои международни споразумения и изменения на европейското законодателство, а именно състоялата се през ноември 2010 г. Конференция на страните към рамковата конвенция на СТО за контрол над тютюна, от Канадския закон С-32, водещ до забрана на всички традиционни бленди тютюневи изделия с изключение на тези, използващи тютюн Вирджиния и от възможната поправка на Директивата за тютюневи изделия (2001/37/ЕО)*.

Комисар Дж. Дали уверява, че препоръката на СЗО за ограничаването или забраната на някои добавки -  главно на тези, които улесняват привикването към пушенето, се ограничава до някои добавки и не дискриминира нито един определен тип тютюн, като например Бърлей или ориенталските тютюни. Регулирането на тютюневите изделия на европейско ниво няма да забрани използването на съставки, нужни за компенсиране на лечебните свойства на специфични видове тютюн.

Предложението на комисаря по здравеопазване за изменения на директивата се очаква през първото тримесечие на 2012 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.