1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейска ветеринарна седмица – VetWeek

Европейска ветеринарна седмица – VetWeek

Наблюдението на здравето и проследяването на животните е гаранция за безопасността на храните

Проследяването, възможността да се наблюдават животните и хранителните продукти през целия им жизнен цикъл - от момента на раждането и производството,  докато стигнат до директна консумация:  от фермата до вилицата - е от изключително голяма важност.  Тези въпроси ще бъдат в основата на Европейската ветеринарна седмица (EVW), която започва в понеделник, 14 юни, и приключва в неделя, 20 юни 2010г.  в Брюксел. С двудневна конференция относно идентификацията и проследяването  на цялата хранителна верига ще започне Европейската ветеринарна седмица (EVW) тази година.

Проследяването на животните и продуктите от животински произход в условията на свободния пазар на 27-те държави-членки на Европейския съюз изисква редица сложни процедури. Гражданите често не са наясно с важността и ползите, които тези процедури носят, дори понякога намират правилата за проследяване в ЕС за ненужно тежки. Опитът показва, че проследяването гарантира възможно най-високо ниво на безопасност на храните и хигиената.

В допълнение, проследяването гарантира качеството и вкуса на храните, тъй като гарантира специфичния им регионален произход. Потребителят трябва да бъде сигурен, че сиренето фета е истинско от Гърция, че шунката Иберика идва от Испания, че "ирландското говеждо"  - от Ирландия и пармезанът -  от Италия. Освен това проследяването се отнася и до етичната страна на произхода на храните като гарантира, например, че само храни, произведени в биологични ферми, могат да носят етикет "биологични".

Конференция относно проследяването на животните
Основната цел на конференцията, 14 - 15 юни, с която ще бъде открита  Европейската ветеринарна седмица (EVW), е да подчертае ползите от идентификацията и проследяването на животните. Сред темите, които ще бъдат обхванати по време на конференцията са здравето на животните (включително зоонозите - болести, които се предават от животни на хора), профилактика и контрол, безопасност и качество на храните, етикети върху храните, доверието на потребителите, хуманното отношение към животните и управлението на кризи.
Сред очакваните над 400 участници в конференцията ще има представители на държавите-членки - включително ветеринарни служители от високо ниво, членове на Европейския парламент, представители на ветеринарни и медицински дружества, научни експерти и представители на асоциациите на земеделските производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.