1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Евросубсидиите формират едва 27% от предприемаческия доход на българските фермери

Евросубсидиите формират едва 27% от предприемаческия доход на българските фермери

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на публична дискусия за ОСП

Европейските субсидии формират едва 27% от предприемаческия доход на българските фермери, докато в ЕС процентът е 40. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на публична дискусия за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС след 2013 г., организиран от Икономическия и социален съвет, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Комисията по земеделие и гори в парламента, предаде агенция „Фокус”.

Историческият подход на европейските плащания в земеделието не е най-справедливият начин, но ние като държава все още не виждаме друг, по който той може да бъде избегнат. Именно заради историческия подход страната ни е ощетена и получава доста по-малко субсидии. Ако изравняването на плащанията за България стане през 2014 г., а не през 2016 г., както по принцип е планирано, би коствало 226,1 млн. евро на европейския бюджет, каза зам.-министърът. „Мисля, че България заслужава този жест от страна на европейските ни партньори”, посочи Димитров.

Изравняванията на плащанията за бъдещите периоди е основна цел на земеделското министерство, тъй като става дума за равнопоставеност и чувство за солидарност. Директните плащания са необходими на България.

Въвеждането на компонент „зелени плащания”, който се обсъжда в ЕС, все още не ни дава увереност, че този финансов пакет ще стигне лесно до обикновения земеделец, каза още Димитров. Може да се получи, че в един момент се налагат допълнителни нови изисквания и не е ясно какво ще се случи с неусвояването на тези средства. Таванът на директните плащания все още е много спорен, води се дебат, който ще се води до последния момент.

Идеята е да има някаква справедливост между малките и големите ферми. „За нас е приоритет животновъдството. Моделът, който се прилагаше досега, не беше подходящ на българския стадий на развитие. В последните години се наблюдава прогрес”, каза още той. Ако до преди две-три години само 8-9% от животновъдите са имали земя, сега те са два пъти и половина повече. За нас е приоритет по какъв начин животновъдите без земя да бъдат подпомогнати, каза зам.-министър Цветан Димитров.

Според него в контекста на земеделската политика Европа не може да реагира бързо на създали се критични ситуации – пример за това е кризата в сектор „Мляко” преди две години. Реакцията е била година след кризата. Но между кризата и реакцията са се случили много неща, в България и в ЕС са фалирали много фермери.

Подобен пример е и кризата с Ешерихия коли от преди два месеца и половина. Реакцията на ЕС пак е закъсняла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.