1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция и Испания не подкрепят предложението на Еврокомисията за "по-зелена" ОСП

Франция и Испания не подкрепят предложението на Еврокомисията за "по-зелена" ОСП

Двете страни предложиха плащанията за Източна Европа да се отпускат по-предпазливо

Земеделските министри на Франция и Испания се обединиха около единна позиция за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), като заявиха, че няма да приемат преразглеждане на бюджета, което не запазва сегашното ниво на разходи за селско стопанство, съобщи EurActiv.

По този начин Мадрид се присъедини към кампанията на Париж за запазване на селскостопанския бюджет след 2013 г., когато се очаква да се направи сериозно преразглеждане на политиката на общността в областта.

Двете страни са сред най-големите бенефициенти на ОСП, за която се отделят 40% от годишния бюджет на ЕС. Докато преговорите за бъдещето на ОСП влизат в решаващ етап, двамата министри подчертаха, че е важно да се поддържа силен селскостопански сектор, който да допринася за растежа и заетостта в Европа, пише "Дневник".

В това отношение Франция и Испания смятат, че е от голямо значение да се поддържа бюджетът за ОСП поне на нивата на постигнатите споразумения в края на сегашния програмен период, както предлага Еврокомисията. Париж и Мадрид са категорични, че няма да приемат никаква финансова рамка, която не гарантира стабилизирането на ОСП.

Великобритания, от друга страна, поведе призивите за съкращения в разходите за селско стопанство, за да се финансират други приоритети, като борбата срещу климатичните промени например. Полша и повечето страни от Източна Европа пък искат по-силен бюджет за ОСП, но се оплакват, че все още не могат да се възползват напълно от европейските субсидии.

Франция и Испания обаче защитиха собствения си земеделски сектор, като предложиха плащанията за Източна Европа да се отпускат по-предпазливо. Предложените от Брюксел "размери" и "темп" в този процес "са неприемливи", смятат двете страни.

Френско-испанското изявление съдържа и критика срещу предложението на Еврокомисията за "по-зелена" ОСП. Според тях трябва да има още дискусии за изискването фермерите да отделят 7% от земята им като "зелени зони". В това отношение мерките, предложени от Брюксел, не вземат предвид предизвикателствата пред европейското селско стопанство, се казва в изявлението.

Критиките са насочени и срещу идеята 30% от директните плащания да се отпускат при условие, че фермерите предприемат екологични мерки като подобряване на ефективността на използването на водните ресурси или намаляване на употребата не пестициди. Вместо да се поставят условия за отпускането на директни субсидии, двамата министри смятат, че е по-добре страните от ЕС да гарантират помощта за някои нестабилни сектори региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.