1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ГМО крави дават човешка кърма

ГМО крави дават човешка кърма

Китайски учени се надяват техният продукт скоро да стане алтернатива на майчиното мляко

Китайски учени успешно са "вкарали" човешки гени в 300 крави, като ГМО животните произвеждат дават мляко със същите качества като човешката кърма.

Кърмата е с високо съдържание на основни и важни хранителни вещества, които засилват имунната система на бебетата и намаляват риска от инфекции. Азиатските учените се надяват техният продукт скоро да стане алтернатива на майчината кърма, както и на адаптираното мляко за бебета, често окачествявано като "долнопробен заместител". Амбицията е някой ден продукти, произведени от мляко, доено от такива крави, да се продават и в супермаркетите.

Зад изследванията стои и водеща биотехнологична компания.

Откритието на китайците би могло да донесе големи облаги, но и да срещне острата съпротива на критиците на генно-модифицираните храни и защитниците на животни предвид ефекта върху здравето на хората и кравите.

Според проф. Нин Ли, шеф на лаборатория за агробиотехнологии към Китайския селскостопански университет, продуктът е също толкова безопасен, колкото и млякото от обикновените крави.

"На вкус е по-силен от нормалното мляко. До десет години хората ще могат да си го купуват от магазина", цитира думите му британския в. "Дейли телеграф".

Откритието съвсем не случайно е направено в Китай, където правилата за провеждане на изследвания с генетично модифицирани храни са далеч по-свободни от законите в Европа, отбелязват британските издания.

 

Етикети мляко, ГМО, крави
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.