1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Годишни инвестиции от 198 млрд. долара ще помогнат на света за справянето с безводието

Годишни инвестиции от 198 млрд. долара ще помогнат на света за справянето с безводието

Достъпът до питейна вода е една от Целите на хилядолетието на ООН

Годишни инвестиции от 198 млрд. долара или 0.16% от глобалния брутен вътрешен продукт ще помогнат на света за справянето с проблема "безводие", се казва в последния доклад на ООН по тази тема, пише inews.bg.

Само за четири години достъпът на милиони хора по света до чиста питейна вода ще се подобри значително при реализацията на това предложение. Организацията призова за повече инвестиции във водоснабдяването и канализацията, както и подобряване на системите за доставка на вода.

Проблемите с липсата на вода и сега костват доста на икономиките – само в Камбоджа, Индонезия, Филипините и Виетнам загубите се изчисляват на около 9 млрд. долара или около 2% от комбинирания брутен вътрешен продукт на тези държави заради проблеми, предизвикани от липсата на канализация, например, заявяват от ООН.

Достъпът до питейна вода е една от Целите на хилядолетието на ООН. Желанието на организацията е до 2015 година да се подобри достъпа до водоснабдяване и канализация на половината от населението, което в момента изпитва такива проблеми.

Подобряване в този сектор ще направи и по-реални плановете за по-ефективно използване на енергията, смятат още от организацията.

В доклада се призовава още и за внимателно планиране при използване на водата за индустриални цели. В Китай например се очаква ръст на потреблението на вода през следващите 25 години, като основната причина за това е индустрията.

Като цяло 70% от водата на Земята се използва за нуждите на земеделието. По тази причина е важно добър анализ при използването на суровината при производството на биоенергия, например.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.