1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ХІ Фестивал на Белия щъркел

ХІ Фестивал на Белия щъркел

Събитието ще се проведе в с. Белозем

За единадесети пореден път Кметство с. Белозем, НЧ „Просвета 1909 г.“ и „Зелени Балкани“ ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито днес, 15 май от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 13 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за ръчно изработени сувенири и да опита продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището. Най-интересното събитие тази година ще бъде презентацията „Пътешествието на Белчо до Африка и обратно”.

ХІ фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Община Раковски, Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Народно Читалище "Просвета 1909 г." - с. Белозем. Изказваме благодарности на домакините при влажна зона "Кисимови дупки" - с. Белозем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.