1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Холандски фермери ще стачкуват на 1 октомври

Холандски фермери ще стачкуват на 1 октомври

Те ще настояват за по-високи субсидии и ограничаване на чуждестранния внос

На 1 октомври над 10 000 фермери ще участват в протестни действия в Хага. Те ще настояват за по-високи субсидии и ограничаване на чуждестранния внос.  2500 трактора ще участват в демонстрация в центъра на холандския град.

Община Хага е дала разрешение само на 150 трактора да бъдат паркирани в центъра на града. Очаква се обаче демонстрацията да придобие по-големи мащаби.  Чрез нея земеделските стопани искат да изразят недоволството си срещу нарастващите регулации спрямо бизнеса им. Фермерите заявяват, че искат да напомнят на обществеността за значението на сектора. Те се оплакват, че в последните години са наложени допълнителни правила и рестрикции, а не е предвидена компенсация за загубите им. От бранша ще протестират и срещу нелоялната конкуренция от чужбина. Като резултат доста животновъдни ферми в Холандия са намалили стадата си. Сега производителите са се обединили около каузата да търсят своите права и да защитят интересите си като излязат на протест в административната столица на Холандия. Те призоваха и за финансова помощ, за да реализират стачните действия.

В акцията ще участват организации, които обединяват свиневъди, птицевъди, земеделски производители и Холандския профсъюз на млечните продукти. Учредена е организация в защита интересите на селскостопанския сектор, която помага за комуникацията в бранша по повод инициативата. Междувременно все повече регионални компании подкрепят кампанията. Те организират или плащат за превоз на хора или трактори до Хага.  За сега още не е ясно какви измерения ще придобие протестът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.