1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Интервенционно изкупуване на зърно започва в ЕС

Интервенционно изкупуване на зърно започва в ЕС

Кампанията ще се отрази най-вече върху пазара за фуражен ечемик

Специалисти в областта изказаха мнение пред Reuters , че през настоящия интервенционен сезон европейските фермери ще насочат към складовете в Общността няколко милиона тона зърно. Високите преходни запаси и добрата реколта повлияха за рязкото понижение на цените на основните зърна през 2009 г., тъй като развитието на потреблението беше ограничено от финансовата и икономическата криза.

Според анализаторите започването на интервенционната кампания ще се отрази здравословно най-вече върху пазара за фуражен ечемик в Общността, тъй като в края на септември изкупната му цена в основните страни производителки ерозира до 70-90 евро за тон. При положение,  че базовата интервенционна цена при изкупуването на зърно в ЕС е 101,31 €/т, зърнопроизводителите имат очевиден интерес да предлагат ечемик за изкупуване. Впрочем, именно наближаването на интервенционната кампания беше основната причина за възстановяване на цените на фуражния ечемик на европейския пазар през октомври. Експортната цена на френското фуражно зърно, например, към края на месец октомври се изкачи до EUR106 за тон, в сравнение с EUR95 за тон в средата на м. септември.

Предвижда се, че фермерите от Германия, Чехия, Полша, Унгария, Румъния и дори Финландия ще бъдат най-активни на този пазар. Съгласно разчетите на експертите Финландия може да вкара в интервенционните складове до 400 хил. тона ечемик, Чехия – 300 хил. тона, а Унгария – 200 хил. тона.  Германските фермери вече дадоха заявка за вкарване в интервенционния запас на 244 хил. тона ечемик, с близо 70 на сто в повече отколкото в началото на интервенционния сезон 2008 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.