1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Иран забрани разхождането на кучета

Иран забрани разхождането на кучета

В голяма част от ислямския свят на домашните любимци не се гледа с добро око

Да разхождаш кучето си в Техеран или друг ирански град е забранено със закон, съобщават властите. В съобщение на полицията се казва, че излизането с домашния любимец в паркове и по улиците е престъпление и всеки гражданин е длъжен да съобщава за такива закононарушения.
 
Собствениците на кучета, които ги извеждат на разходка, както и тези, чиито животни нарушава спокойствието в жилищните сгради, ще бъдат наказвани с глоби, пише още в съобщението.
 
Законът влезе в сила в края на миналия месец с целта да повиши "обществената сигурност". Засега притежателите на домашни кучета все още не го спазват, тъй като смятат мярката за прекалено строга. Подкрепа получават от природозащитници в страната, които се обявиха против забраната с аргумента, че кучетата се нуждаят от разходката.
 
В голяма част от ислямския свят на домашните любимци не се гледа с добро око, най-вече от религиозна гледна точка. Освен това кучетата се смятат за нечисти животни, до които вярващите не бива да се докосват. Въпреки това през последните няколко години все повече семейства в Иран са си купили куче, особено по време на пандемията. Нараства и броят на специализираните магазини и ветеринарни клиники. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.