1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италианската агро-мафия действа и в Германия

Италианската агро-мафия действа и в Германия

Обект на най-много манипулации е зехтинът

Според различни твърдения в Италия престъпни групи държат голяма част от селското стопанство и търговията с храни. Сега германското правителство разполага с данни, че подобни такива действат и на територията на Федералната Република.

Дейността на т.н. агро-мафия в Германия беше обсъдена наскоро в Бундестага, след официално запитване от страна на Зелените към правителството на Ангела Меркел. От отговора на канцлерството става ясно, че организирани престъпни структури от Италия пускат на немския пазар фалшиви или долнокачествени хранителни стоки, както и че принуждават заведения да купуват такива.

Бизнесът с такива продукти е много доходоносен, а рискът от полицейско преследване е сравнително малък, признават властите. Засега те не разполагат с точни цифри за оборота, който мафията генерира с тези сделки. Според италианските правоохранителни органи влиянието на организираната престъпност в аграрния сектор е нараснало значително по време на финансовата криза преди десет години. Някои криминални структури имат годишни приходи в размер на 15 милиарда евро, като продават не само лошо качество, но и продукти, съдържащи опасни за здравето вещества. Обект на най-много манипулации е зехтинът. Редом с храните, търговските пътища на мафията се използват и за трафик на наркотици.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.