Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново

Набелязват се мерки срещу разпространението на птичи грип и Африканска чума по свинете

Извънредно заседание на Областната епизоотичните комисия за набелязване на мерки срещу разпространението на птичи грип и Африканска чума по свинете се проведе във Велико Търново. Причината са случаи на заразени животни в съседни държави.

Африканската чума е пренесена в Европа с товарен кораб от Мадагаскар. Огнище в Молдова е установено тази година. Болестта се разпространява чрез пряк контакт или ухапване от кърлеж и е изключително смъртоносна. Ваксина няма. Областната епизоотична комисия в старата столица призовава към засилване на граничния контрол и повишаване степента на биосигурност във фермите. Да се вземат проби от отсреляния дивеч и да се загробват биологичните остатъци след дране. В превенцият ще бъдат ангажирани  всички специалисти еколози, ловци, горски работници и полиция, тъй като болестта се развива и в дива среда.

Високопатогенна инфлуенца по птиците, известна като птичи грип, е констатирана в пет страни от Евросъюза. За ограничаване на вируса е необходим контрол върху водоемите и стриктно спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти и пазарите на птици. Експертите призовават още да не се допуска извеждане на животни извън дворовете, както и контакт с други птици. Фуражът да се съхранява в закрити помещения. При отклонение в здравословното състояние на отглежданите свине и птици, или при завишена смъртност, е необходимо и да се уведомят незабавно обслужващият обекта ветеринарен лекар или кметът на населеното място.

Автор: Цветелин Илчев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.