1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какво определя цената на земеделската земя у нас

Какво определя цената на земеделската земя у нас

За последните десет години цените са се покачвали средно с 10-15% годишно

Противно на прогнозите за суша и спад в цените на земеделската земя, и 2013 г. може да се нареди сред успешните за пазара.

Средната цена на земеделските имоти тази година се очаква да достигне 650 лв./дка при 544 лв./дка през миналата, което е ръст от близо 20%.

Когато няма данък върху земеделските земи, въпрос на време е да се образува балон в цените им. Особено когато се раздават субсидии.

Да се въведе данък върху обработваемите земи и гори, за да се напълнят с приходи общинските бюджети, предлагат експертите от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Мярката е записана в годишния доклад на института, без да се дават повече подробности какъв да бъде механизмът на поземления данък. На базата на статистики от Министерството на земеделието и горите фондове за земя и собствени данни от niva.bg са изчислили, че през последните пет години има ликвиден пазар на земеделска земя с над 1 млн. сделки годишно. В същото време за последните десет години цените са се покачвали средно с 10-15% годишно, а рентите - с 18%. Представители на фермерите са по-скептични относно прогнозите за поскъпване на земята, най-вече заради сушата тази година.
"На пазара на зърно последните години имаше силна реколта и високи цени, а това се случва веднъж на 50 години", посочва секретарят на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов. Въпреки това очакванията са и тази година фермерите да останат основните купувачи на земеделска земя, за да подсигурят производството си.

Идеята за въвеждане на данък върху земята съществува от повече от 10-15 г. През 2012 г. Националното сдружение на общините в България предложи налогът да е от 1 лев на декар. По сметки на организацията това ще вкара около 19 млн. лв. в общинските бюджети. Експерти обаче обясниха, че въвеждането на такъв данък би било много трудно заради неясната собственост на нивите. Голяма част от тях все още са държавни, а откриването на собствениците на частните парцели би било много трудно, тъй като няма единна информационна система между ГРАО, данъчните и общинските служби “Земеделие и гори”. Въвеждането на данък върху земята би било непосилно и за пенсионерите, които са собственици.

В седмичната анкета на Agro.bg потребителите са класирали факторите определящи цените на земеделските земи така:  

За 56% водеща за повишаване на цените е комасацията, според 33%  финансовите институции със своята дейност към предприемачите от аграрния сектор оказват влияние при формирането им, а само 11% смятат че политиката по отношение на поземлената собственост има връзка с цените на земеделските земи.

Цените на земеделската земя ще вървят надолу, докато стигнат нормалните нива за България. Това прогнозира пред агенция Фокус зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в началото на април, но аз лично смятам, че тук става въпрос за интереси и това не е реална преценка, а опит за манипулация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.