1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Китайски банки раздават премии под формата на свинско месо

Китайски банки раздават премии под формата на свинско месо

В последните дни на декември пред много банки се образуваха дълги опашки от клиенти

Специална премия за привличане на нови клиенти раздават няколко китайски банки. Всеки, който открива сметка, получава парче свинско месо.

Китай е най-големият потребител на свинско месо в света, а допреди година беше и най-големият производител. След като в страната се разрази епидемия от африканска чума, бяха принудително умъртвени повече от 100 милиона животни, или малко над половината от поголовието. В резултат на това цените на месото достигнаха рекордно високи нива, а заради предстоящите празненства по случай китайската Нова Година се очаква ново поскъпване.

Сега от недостига на свинско се възползват редица по-малки банки в южните региони на Народната република. За всяка новооткрита сметка, или за внасянето на повече от 10 хиляди юана, т.е. около 1300 евро, клиентът получава ваучер, който му гарантира половин килограм месо от определена верига магазини. При по-големи суми някои банки разиграват томбола, при която голямата награда е под формата на 10 килограма.

В последните дни на декември пред много банки се образуваха дълги опашки от клиенти, решили да внесат суми по своите сметки. Експерти смятат, че ситуацията с недостига на свинско няма да се подобри в скоро време. Очакванията са, че дори при засиления внос много граждани ще празнуват настъпването на новата година без любимото си свинско. Това неминуемо ще доведе до поскъпване и на други видове месо, прогнозират анализаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.