1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. По-малко свинско месо в Азия през 2020 г.

По-малко свинско месо в Азия през 2020 г.

Заради недостига на месо цените ще останат на много високо ниво

Производството на свинско месо в Азия ще продължава да намалява и през следващата година, гласи прогнозата на голяма холандска банка. Основната причина е епидемията от aфриканска чума по свинете. 

Според експертите производството в Китай леко ще нарасне, след като през тази година падна с 55 процента. Към края на 2020-та в Народната република се очаква да има 8 процента повече свине, отколкото в момента. Поголовието ще достигне около 200 милиона животни, което е половината от числеността през 2018 година. Възстановяването на стадата, извършвано предимно в големи стопанства, ще ограничи предлагането на свине за клане. В резултат производството на свинско месо ще падне с нови 15 процента.

Заради недостига на месо цените ще останат на много високо ниво и ще се наложи страната да внася големи количества от чужбина. От това ще се възползват най-вече износителите от Европейския съюз, както и тези от Бразилия, където все повече компании получават достъп до китайския пазар. Сред печелившите ще са и Съединените щати, след като в средата на месеца Вашингтон и Пекин постигнаха частично споразумение относно наказателните мита.

Във Виетнам aфриканската чума намали поголовието на свине с повече от 20 процента, или 6 милиона животни. Холандските експерти прогнозират тенденцията да се запази и през новата година, за да се стигне до минус от над 7 милиона в края на 2020-та. Причината е, че епидемията във Виетнам далеч не е овладяна, което в най-лошия случай ще доведе до нов спад в размер на 13 процента.

За Филипините анализаторите прогнозират още по-мащабно разпространение на вируса, особено на остров Лусон. Производството на свинско месо ще намалее с 8 процента до милион и половина тона. Ако болестта достигне и до други острови с големи свинеферми, поголовието ще се свие с една пета, смятат експертите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.