1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Колко струва първото в света мляко с особено интересни качества ?

Колко струва първото в света мляко с особено интересни качества ?

Мюнхенска фирма предлага литъра за 5,95 евро

ЗМоже ли литър мляко да струва 5 евро и 95 цента? Може, стига да е обогатено с много витамин Д и да се предлага от находчива мюнхенска стартъп-компания. Според рекламата това е "първото в света мляко с особено интересни качества".
 
Тайната на т.нар. Д3-мляко, според производителя, се крие в специалния начин на отглеждане на кравите. През пролетта и лятото животните се извеждат на паша, където "акумулират слънчева енергия". А през есента и зимата в обора светят "био-лампи", които през деня наподобяват естествения спектър на слънчевата светлина. Към това се прибавя висококачествен фураж, съдържащ много трева и билки, както и аминокиселини и "зелен протеин" под формата на люцерна. Така чаша мляко от тези крави съдържа до 5 милиграма витамин Д и покрива дневната доза, необходима за един възрастен.
 
В рекламните материали на фирмата не се дават конкретни здравословни обещания, казва се само, че високото съдържание на витамин Д подпомага правилното функциониране на имунната система, костите, зъбите и образуването на червени кръвни телца. 
 
Обещания се дават за "по-добро отношение" към кравите и за "справедливо заплащане" на стопаните. Животните се държат в големи обори, без да са вързани, и всяко от тях има на разположение половин футболно игрище. Всички крави са под постоянен ветеринарномедицински контрол, а за храненето им се ползват само регионални зелени фуражи без ГМО. 
happycow
 
Млякото се поръчва само онлайн, а кашон с 12 опаковки по 250 милилитра струва 17 евро и 85. Осем кутии с по един литър се продават за 23 и 60. За сравнение – цената на литър обикновено мляко в германската търговска мрежа в момента е под 1 евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.