Консумацията на бира в умерени количества помага и срещу стреса

Напитката има богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен

Любопитни факти за полезните свойства на пивните дрожди бяха обобщени по време на научна среща на тема „Натуралният свят на пивото“, организирана от Института по криобиология и хранителни технологии.  Лекторите проф. Валентин Бъчваров, проф. Габриела Маринова, доц. Силвия Милева, д-р Сергей Иванов, д-р Галя Павлова и диетологът Ипократис Пападимитракос представиха резултати от изследвания върху качествата на бирените съставки и значението им за здравето при умерена консумация.

Известна сред специалистите като пивни дрожди, бирената мая компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм.

Пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, като съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. Някои изследвания сочат още, че заради бирената мая пивото спомага за намаляване на „лошия” холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия”.

Експертите подчертаха, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, е причина тя да намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Благодарение на пивните дрожди косата става лъскава и мека, пърхотът изчезва, а кожата става все по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с акне, екземи и дерматити.

Освен да представят доказателства за благоприятното влияние на пивните дрожди, по време на форума специалистите отново разбиха градските митове за „биреното коремче“. Ипократис Пападимитракос, в качеството си на диетолог, успокои почитателите на пивото, че елегантната линия на фигурата се запазва при умерена му консумация. „Трупането на килограми около талията се получава от разтягането и отпускане на коремна мускулна стена и една от причините е тоталното обездвижване. Втората причина е разширяването на стомаха вследствие прекаляването с голямо количество храна, което се консумира с пивото. При умерена консумация бирата не води до напълняване, защото тя е една от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“, подчерта диетологът Ипократис.

От проучвания на българските учени стана ясно също, че в съвременния стил на живот консумацията на бира в умерени количества помага и срещу стреса. Пивото е подходящо и след спорт или тежък физически труд, защото хидратира организма и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.

Представените резултати от изследванията на водещите български учени доказаха още веднъж твърдението, че умерената консумация на бира може да бъде част от балансирания начин на живот и отлично допълнение към хранителния режим.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.