1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. КОПА КОДЖЕКА: ЕС трябва да подкрепи фермерите, пострадали от птичия грип

КОПА КОДЖЕКА: ЕС трябва да подкрепи фермерите, пострадали от птичия грип

2017-та може да се превърне във фатална за много земеделски стопани

Европейският съюз да подкрепи птицевъдите, пострадали от птичия грип. За това настояват представители на най-голямата фермерска организация на земеделски производители и кооперации в Европейския съюз КОПА и КОДЖЕКА.

"Производителите са инвестирали значителни суми в стопанства за отглеждане на птици на открито и заради птичия грип сега търпят големи загуби. В бъдеще Европейският съюз трябва да има по-гъвкави правила за справяне с подобни епидемии", изтъкна председателят на сформирана по проблемите работна група в КОПА и КОДЖЕКА, Чарлз Бърнс. По думите му, в момента цените на пилешкото месо и яйцата са под средните за последните пет години. Цялата 2017-та можела да се превърне във фатална за много земеделски стопани, ако Брюксел не предприеме конкретни мерки, смята той.

Близо 80 процента от европейските кокошки-носачки в момента се отглеждат на закрито заради епидемията. Яйцата вече не могат да се продават със съответния етикет, тъй като за това има тримесечен срок. Затова от  КОПА и КОДЖЕКА настояват за краткосрочна промяна на правилата.

Друго искане на организацията е за преговори между Брюксел и трети страни, които внасят птиче месо и яйца от Европейския съюз, за да се ограничат забраните за внос само до регионите, засегнати от болестта, а не да се отнасят за цялата държава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.