1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кралица Елизабет ІІ е отглеждала стадо говеда

Кралица Елизабет ІІ е отглеждала стадо говеда

Кралица Елизабет Втора беше известна с любовта си към животните

Стадо от 165 говеда от породата Джерсей е отглеждала покойната кралица Елизабет ІІ в т.нар. ферма на принца-консорт, която е в земите на замъка Уиндзор. В британските социални медии се появиха редица снимки и спомени, които разказват за животновъдната дейност на Нейно Величество.
 
Кралица Елизабет Втора беше известна с любовта си към животните – любимите й кучета от породата корги, както и конете. По-малко известен е фактът, че в Уиндзор тя е притежавала млечна ферма със собствена мандра, основана през 1850 година от пра-пра-пра-дядо й, принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. 
 
В стопанството млечните крави разполагат с удобства – водни матраци, на които да си почиват, четки за масаж и други. Доенето се извършва изцяло с роботи, а млякото се преработва за нуждите на двора. В по-голямата си част днешното стадо е съставено от животни, потомци на говеда, подарени през 1871 година на кралица Виктория. За да запазят спомена за привързаността на Елизабет ІІ към породата Джерсей, нейни колеги животновъди публикуват в социалните мрежи редица снимки и текстове. Един от кадрите, заснет през 1990 година, показва кралицата с фермера Дон Фъргюсен и една от наградените му крави.
dan&elizabeth
С втората снимка фермерски седмичник припомня посещението на Нейно Величество в американско млечно стопанство преди 4 години, където тя е показала големи знания за продуктивността на породата. 
 
Във фермата на кралицата се отглеждат освен това 1500 кокошки и 140 свине. Стопанството разполага с 400 хектара обработваема земя и близо 1000 хектара зелени площи, на които пасат кравите. По времето на Виктория там са били приютени и екзотични животни, подарени на кралицата – говеда от породата зебу, изпратени от индийски махараджа, африкански говеда, глигани и едно кенгуру, донесено от Австралия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.