1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Края на месец август ще се проведе Фестивал на традиционните местни продукти в Тополовград

Края на месец август ще се проведе Фестивал на традиционните местни продукти в Тополовград

Снимка:

Събитието се организира от Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовград

Община Тополовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организират за първи път „Фестивал на традиционните местни продукти”. Той ще се проведе в центъра на гр. Тополовград на 31 август, събота.

В рамките на Фестивала ще има конкурс за „Най-вкусно традиционно ястие”, „Най-вкусни домашни консерви с плодове и зеленчуци” и „Най-атрактивен щанд”. Гости на фестивала ще бъдат и земеделски производители от други краища на България - Чипровци и Куртово Конаре, които ще представят свои месни продукти – сладка, лютеници и др.

През целия ден ще се провеждат дегустации, продажби и демонстрации. Ще се предлагат местно вино, сирена и други млечни продукти, сушени гъби и горски билки, както и домашно приготвени гозби. Кметът на гр. Тополовград Божин Божинов ще открие събитието и ще направи приветствие към гостите. Предвидена е и фолклорна програма с участието на самодейни състави от селата Устрем, Синапово, Княжево и др. БДЗП ще организира образователни игри за децата и ателие за декориране на птици с техниката декупаж.

Следобед ще бъде организирано посещение на ферма за бизони в с. Орлов дол. Тя е единствената подобна на Балканския полуостров и най-голямата в Европа. В нея на 1700 дка пасища се отглеждат 250 бизона.

Целта на Фестивала е да даде възможност на местните фермери да представят своята продукция, както и традиционната кухня, включваща интересни рецепти за домашно приготвени ястия, консерви и др. Природо съобразното земеделие и управление на земите от Натура 2000 е много важно за опазването на застрашени видове като царския орел, ловния сокол, египетския лешояд и др. Бъдещето е в това местните хора да печелят все повече от запазената си природа и да привличат туристи с възможностите за наблюдение на редки птици, чиста традиционна храна и красива природа. В района на Сакар е запазена около 2/3 от популацията на световно застрашения царски орел. Именно затова тази величествена птица е символ на региона и Тополовград е наречен „градът на орлите”.

Фестивалът се организира в рамките на проектите  „Осигуряване на устойчиво управление на Натура 2000 зони, ключови за оцеляването на глобално застрашени видове”, финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд  и проект LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от ЕС.

Подробна информация за програмата на събитието можете да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.