1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Лъвчетата Терез и Масут заминават за спасителния център в Холандия

Лъвчетата Терез и Масут заминават за спасителния център в Холандия

В България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние

Двете лъвчета Терез и Масут, които бяха родени в зоокъта в Разград, ще бъдат  транспортирани в спасителния център в Холандия.

„Търсехме законово решение с възможно най-добрите грижи за двете лъвчета“. Това обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той добави, че това решение е взето заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

„Днес лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия“, обяви д-р Дамян Илиев. „Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата,“ каза той и допълни, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.  „Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение“,  каза още д-р Илиев.

Припомняме, че вчера протестиращи пред Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите изразиха недоволството си срещу преместването на двете лъвчета Масуд и Терез в пазарджишкия зоопарк. Протестиращите заявиха, че въпреки обещанията животните да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, това не се е случило.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.