1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ловците на трюфели не искат медиен плач, а парламентарни решения !

Ловците на трюфели не искат медиен плач, а парламентарни решения !

Становище на НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОВЦИ НА ТРЮФЕЛИ и НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЛОВЦИТЕ НА ТРЮФЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

През последните седмици не спряха упражненията за трюфелите в медии и сайтове. Писа се какво ли не. Започна да прилича на организирана и целенасочена кампания против разглеждане и приемане на проекта за закон за трюфелите. В тази голяма шумотевица логично е да се запита човек – Кой и защо стои за това мероприятие? Кои са целите и какво печели от проваляне на този проектозакон?
След прочита на изпратените становища в парламентарната земеделска комисия се разбира, че против този проект под една или друга форма са сдружения основно на търговци: Асоциация на преработвателите на диворастящи гъби, Национална асоциация Български трюфел и отрицателно становище Асоциация на ловците на трюфели в България /без реално участие на членове/ дадено съвместно с преработвателите на диворастящи гъби.
 
След проследяване на медийните изяви се разбира, че едни и същи хора, приписващи си ролята на защитници на интересите на ловците на трюфели, се стремят да прокарат в общественото мнение линията си на отрицание.
 
Дотук се очертават противниците на закона, които не искат просто поправка или ремонт, а цялостно отхвърляне и спиране на проекта /при едни казано завоалирано, при други направо/.
Логично възниква въпросът дали не се касае за злонамерен сценарий. Въпросът явно е да се залее медийното пространство и навсякъде да се тръби, че този проект не става. Без значение какви са мотивите и какво се изтъква. Въпросът е да се тръби! И второ – непременно трябва да се създава и затвърждава мнение в обществото /вкл. и парламента/ че видите ли става разнобой между сдруженията и сега май не е момента да се разглежда закон и докато не се разберат нека се оттегли от дневен ред.
 
За изпълнение на този план противниците на закона чрез медиите, създават впечатление че представляват едва ли не целия бранш – включително и на ловците на трюфели. Което не е вярно. Една шепа хора свързани с търговията на трюфели, с мераци за обсебване на горски територии в ущърб на търсачите, тясно свързани с най-порочните практики в бранша и се представят за защитници на тези, които реално са потърпевши от техните действия.
 
Защо с такава настървеност се скача против проекта. Ами много просто. Нарушава се досегашната практика и се излиза на светло, затварят се максимално вратичките за заобикаляне на правилата, създават се условия КЗК да надникне при сигнал, установяване на правила и тяхното прилагане създават възможност за поява и трайно присъствие на сериозен чуждестранен играч /което пък е в наша полза/ и т.н.
С приемането на закон и въвеждането на правила всички търсачи са равнопоставени, но и защитени. Свободна и лоялна конкуренция базирана на умения и опит измества схемите и шуробаджанащината от нашия бранш. Дълго желаната забрана за отдаване на горски територии под една или друга форма за трюфели ще бъде факт. Всеки който попречи на редовния ловец на трюфели – държавно или частно лице ще носи отговорност. Въвеждането на календар за добива на трюфелите ще даде глътка въздух за природата и възстановяване на ресурсите. Календар еднакъв за всички в бранша, както е навсякъде по света. Достатъчно стабилни са преградите пред потенциални нарушители на закона, което ще благоприятства професионалистите в бранша. Дава се ход на сдружаването на тази най-голяма общност в сектора-ловците на трюфели. Всички наши предложения са постигнати с една единствена цел, а именно създаване на справедлив и работещ Закон, без възможности за заобикаляне на разпоредбите му с цел лично обогатяване за сметка на други участници в бранша. В този вид според нас проекта е готов на 90 %, а с добавяне на предложенията изложени в становищата ни той прави заявка за дългоочаквания и справедлив Закон. Увеличаване на броя на активните сдружения и организираната съобщност на ловците на трюфели не се нрави особено много сред противниците на закона. Днес се борим и работим за въвеждане на правила в бранша, утре ще се борим да се спазват тези правила от всички. Но това е във връзка със закона. Ще дойде ден и тези сдружения и организираните им членове ще поставят и въпроса за достойно заплащане на труда им.
 
Приветстваме всяко предложение,което е изчистено от корист и злонамереност.
Отхвърляме напълно предложенията за оттегляне на проектите и протакане чрез нови обсъждания.
Вчера беше късно за закон. Днеска вече е много късно. Утре вероятно вече ще е фатално.
 
 
НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛОВЦИ НА ТРЮФЕЛИ
НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЛОВЦИТЕ НА ТРЮФЕЛИ В БЪЛГАРИЯ
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.