1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Общата селскостопанска политика трябва да остане силна и общоевропейска

Мария Неделчева: Общата селскостопанска политика трябва да остане силна и общоевропейска

Снимка:

Чрез добър диалог ние можем да избегнем недоразуменията и да намерим компромиси

В ЕП в Брюксел се състоя извънредно заседание на членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони от групата на ЕНП. Заседанието имаше за цел да обсъди проектодоклада на евродепутата Алберт Дес (ЕНП, Германия) относно бъдещето на Общата селскостопанска политика. Документът включва конкретни предложения по важни въпроси като мястото на зеления компонент в бъдещата ОСП и разпределението на средствата между първи и втори стълб. Най-дискутиран беше въпросът за засилване на озеленяването на ОСП, което Комисията първоначално беше предвидила да се осъществи чрез създаването на зелен компонент в директните плащания в рамките на първия стълб.

Докладът на Алберт Дес предлага това озеленяване да се осъществи във втори стълб и да бъде финансирано чрез прехвърлянето на 20% от средствата от първи стълб към втори. Това предложение предизвика ожесточен дебат.

Мария Неделчева, която е член на тази комисия, наблегна на нуждата, Общата селскостопанска политика да остане силна и общоевропейска. "Не трябва да губим от поглед тези две характеристики на ОСП"  заяви българският евродепутат.

"В доклада има много точки, които могат да предизвикат първични реакции. Чрез добър диалог ние можем да избегнем недоразуменията и да намерим компромиси, които да ни удовлетворят" заяви  българският евродепутат. Тя допълни, че има резерви относно прехвърлянето на средства от първи към втори стълб и пожела да се изготви анализ на последствията за всички страни членки от подобни трансфери. "Господин Дес казва, че прехвърлянето на 20% от средствата от първи към втори стълб няма да засегне страните членки, чиито първи стълб е слаб. Бих искала да обърна внимание на нуждата, това предложение да се разглежда успоредно с редица други важни въпроси: въпросите за разпределението на средствата между първи и втори стълб, разпределението на преките плащания между новите и старите страни членки, намаляването на бюрократичната и административната тежест, така наречените региони с неблагоприятни географски условия, пазарните мерки и гъвкавостта на мерките по втори стълб".

В отговор на изказването на г-жа Неделчева Алберт Дес заяви, че ще продължи да защитава интересите на новите страни членки и справедливостта в новата ОСП, макар често да го обвиняват за това. Освен това докладчикът обеща да участва на някоя от кръглите маси, организирани от Мария Неделчева в България и да проучи на място състоянието на българското земеделие.

Очаква се Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП да гласува доклада на Алберт Дес на 2 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.