1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Унгария декларира подкрепата си за изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки

Мария Неделчева: Унгария декларира подкрепата си за изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки

Снимка:

Приоритетите на унгарското председателство на ЕС пряко засягат България

Евродепутатът Мария Неделчева, единствен български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, беше на тридневно посещение с колегите си в Будапеща за среща с аналогичната комисия в унгарския парламент и организации на земеделски производители. Унгария ще поеме председателството на ЕС следващата година, поради което този род визити са от особено значение

Членовете и Председателят на Комисията по земеделие в Унгария Сандор Фонт споделиха с европейските си колеги основните въпроси, по които работят и наблегнаха на бъдещата реформа на ОСП. След изказването на Мария Неделчева за несправедливостта, която съществува между стари и нови страни членки при плащането на директните плащания, унгарските й колеги декларираха, че ще подкрепят в искането за изравняване на субсидиите - това беше и позицията на Гьори Серван, Държавен секретар по въпросите на земеделието в Унгария. Тази новина е изключително обнадеждаваща, защото пряко засяга българските земеделци, ощетени от историческия подход, прилаган при разпределянето на субсидиите.

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите, свързани със запазването на бюджета за ОСП, опазването на околната среда във втория стълб, пряката връзка между производителите и продавачите и негативното влияние на посредниците при определяне на цените на земеделската продукция. Сериозно внимание беше отделено и на въпроса с  отношенията на ЕС с трети страни, които подбиват цените на европейските стоки.

Делегатите на ЕП проведоха срещи и с организации на земеделски производители от цяла Унгария. Очаквано, в центъра на дискусията беше въпроса за изравняването на субсидиите, при което Мария Неделчева изрази опасенията си, че въпросът няма да срещне подкрепа от страна на старите страни членки. Българският евродепутат наблегна на необходимостта от запазване на първия стълб на ОСП, включващ директните плащания и необходимостта от нови критерии за по-справедливо разпределение на субсидиите. От своя страна унгарските земеделци обърнаха внимание на един особено важен въпрос - ролята на младите фермери. Според тях са нужни повече механизми, които да подкрепят желанието им да инвестират и работят в земеделския сектор.

Повече информация може да прочетете в рубрика Актуално на портала

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.