1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мерки за недопускане на шап, шарка и чума по животните набелязаха общинските епизоотични комисии в Ямболска област

Мерки за недопускане на шап, шарка и чума по животните набелязаха общинските епизоотични комисии в Ямболска област

Мерките се предприемат заради обстановката в съседна Турция

Мерки за недопускане на шап, шарка и чума по животните набелязаха на извънредни заседания общинските епизоотични комисии в Ямболска област. Превантивните мерки в крайграничните области Ямбол, Бургас и Хасково се предприемат заради епизоотичната обстановка в съседна Турция.

Относително спокойна е в момента епизоотичната обстановка в Ямболска област. На наша територия няма заразени животни, но според ветеринарните власти трябва да се предприемат всички необходими мерки за недопускане на заболяванията. За засилване контрола при движението на животни ще се разчита и на служителите на Гранична полиция.
Чума по дребните преживни животни в региона никога не е имало, последният случай на шарка по овцете и козите е преди повече от десет години.

От кметовете на населени места се очаква да информират всички стопани в региона за набелязаните превантивни мерки. Ветеринарите разчитат на адекватна реакция и от ловно-рибарските сдружения, които трябва да следят за поведението на дивите животни край границата.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.