1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Международен ден на Черно море - 31 октомври

Международен ден на Черно море - 31 октомври

Време е за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система

На 31 октомври отбелязваме Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

След подписването на Стратегическия план учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието. В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

Във връзка с Международния Ден на Черно море Фондация на природозащитни сдружения "Зелени балкани", заедно със студентите от Биологическия факултет на Пловдивския университет организират презентация за черноморските китоподобни. Събитието ще се проведе на 28.10.2015 (сряда) от 17:30 ч. в 15 аудитория на Биологическия факултет на Пловдивския университет (до Античния театър).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.