1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Найденов се включи в Националната среща на АЗПБ в Златни пясъци

Министър Найденов се включи в Националната среща на АЗПБ в Златни пясъци

Той отговори на въпросите, свързани с изплащането на субсидиите

В края на втория ден (08.02.2013) от провеждането на Националната среща на земеделските производители в Златни пясъци във форума се включи и аграрният министър Мирослав Найденов. На повдигнатите въпроси за забавянето на директните плащания той разясни, че по-голямата част от сумата ще бъде пусната след средата на март, а останалата част – през април. По думите му не е възможно по-ранно изплащане на субсидиите в размер на близо 1 млрд. лв. Министърът посочи, че МЗХ е пуснало заявка за парите към Министерството на финансите още на 21.01.2013 г., но пари няма заради плащания по външния дълг в размер на 2 млрд. лв. В Министерството на финансите е обсъждана възможността за отпускане на краткосрочен заем, „но емитирането му би струвало още 100 млн. лв. в средносрочен и дългосрочен план". Председателят на АЗПБ Христо Цветанов контрира, че заради забавените субсидии към земеделските производители загубите за сектора „ще мултиплицират тези 100 млн. лв.“

По време на участието на министър Найденов във форума на АЗПБ имаше много повдигнати въпроси, свързани със забавени проекти по ПРСР. Също така земеделците се интересуваха кога ще бъдат изплатени средствата за качествени плодове и зеленчуци. Министърът увери, че това ще се случи през пролетта. На въпрос защо не е тръгнала схемата за намален акциз за горивото, ползвано за земеделски нужди, Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори към НС, заяви, че причината е в непроменения все още Закон за акцизите и данъчните складове.

Мирослав Найденов съобщи още, че в момента Съветът на лидерите в ЕС заседава и ако финансовата схема на ОСП бъде гласувана, България ще получи 2,7 млрд. евро повече през следващия програмен период или общо това ще бъдат 7,7 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.