1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: Около 500 млн. лв. ще получи България, ако преките плащания на площ се изравнят

Мирослав Найденов: Около 500 млн. лв. ще получи България, ако преките плащания на площ се изравнят

Снимка:

Страната ни настоява да се запази обемът на средствата на Общата селскостопанска политика на ЕС и след 2013 г.

225 млн. евро или около 500 млн. лв. ще получи България, ако от 2014 г. преките плащания на площ за българските фермерите се изравнят с тези на земеделците от старите страни членки в ЕС. Изравняването иначе е заложено да стане от 2016 г., обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на депутатите от двете парламентарни комисии по земеделие и европейски въпроси, които проведоха съвместно заседание. България настоява да се запази обемът на средствата на Общата селскостопанска политика на ЕС и след 2013 г. Бюджет й в момента е около 44% от целия бюджет на ЕС.

В момента 21 държави в ЕС настояват размерът на средствата да бъде запазен, но други смятат, че бюджетът на ОСП трябва да стане 33% от бюджета на Съюза. Страната ни подкрепя и запазването на първи и втори стълб на ОСП.

3,4% от земеделците у нас обаче вземат 78% от субсидиите по Схемата за единно плащане на площ и затова трябва да се търсят механизми за постигане на баланс между растениевъдството и животновъдството, каза Найденов. Този баланс е нарушен в полза на растениевъдството, уточни той. Страната ни смята, че подпомагането трябва да бъде насочено към активните фермери. Подкрепяме и проектите, свързани с екоземеделието. Консенсусът за ОСП ще бъде постигнат много трудно, смята Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.