1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мобилното приложение SmartBirds Pro позволява събиране на полева биологична информация

Мобилното приложение SmartBirds Pro позволява събиране на полева биологична информация

Основната цел на проекта на БДЗП е създаване на модел за модерна природозащита

Проектът на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП):  „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“, спечели финансиране по програма на "Мтел еко грант".

Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science), използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии - мобилното приложение SmartBirds Pro за професионално събиране на полева биологична информация. Приложението ще облекчи и ускори събирането на научни данни и техния анализ и ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.

Проектът цели създаването на нова професионална версия на разработеното преди две години смартфон приложение SmartBirds. То е първото в България и едно от малкото в света приложения за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците, като представя всички 269 птици, гнездящи в България. В програмата са включени снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде могат да бъдат наблюдавани. Включена е и кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

„Мобилното приложение SmartBirds Pro ще позволява всеки наблюдател да записва данни за местоположение на птици, като използва таблет или смартфон. То ще промени цялостния контекст на българската природозащита - от територия, „запазена” за учени и професионалисти, опазването на невероятното ни природно богатство ще се превърне в платформа за въвличане на обществото в проблемите с околната среда. Като резултат очакваме да се повиши информираността за птиците като индикатор за качеството на средата, в която живеем и да повлияем на обществените нагласи в полза на опазването на природата и ценността на биоразнообразието“, коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП.

Общата сума, която е разпределена между одобрените участници, е 50 000 лв. Безвъзмездната помощ за проекта на Българското дружество за защита на птиците е 14 597 лева, а продължителността му е седем месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.