1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Музей на суджука ще правят в Горна Оряховица

Музей на суджука ще правят в Горна Оряховица

Снимка:

Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за евростолица на културата през 2019 г.

Музеи на суджука и на локомотива ще правят в Горна Оряховица в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за евростолица на културата през 2019 г. Болярският град се впусна в надпреварата като регион, обединяващ 10 общини, всяка от които се включва с конкретни изяви, пише "Труд".

Вече се ремонтира сграда, в която ще бъде обособена постоянна експозиция, посветена на месния деликатес. Ще има специални зали за демонстрации как се е произвеждал навремето суджукът и за дегустации", обясни кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Да бъде направен музей със стари, излезли от употреба локомотиви, се водят преговори с Министерството на транспорта. В Павликени ще се изявят с празници на яйцето и на розата, чието производство е основен поминък там. Свищовлии пък превръщат древноримския град Нове в античен амфитеатър. Сухиндол съвсем логично ще участва с музей "Виното на боговете", в който освен експонати, свързани с производството на гроздовия еликсир, ще има зала с огромна маса с 48 места за дегустации.

До броени дни във всички общини на Великотърновска област стартира производство на мартеници, които ще бъдат разпратени по цял свят. Кметът на областния град Даниел Панов предостави на всеки от колегите си в региона по една камбана, символ на кандидатурата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.