1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. На Острова забраниха клип за вегански бургер

На Острова забраниха клип за вегански бургер

Рекламата съдържа посланието, че консумацията на вегански продукти има положително влияние върху природата

Рекламен клип, пуснат от голяма британска търговска верига за вегански бургер, беше забранен от Надзорния съвет за рекламите. Според съвета клипът съдържа заблуждаващи твърдения относно опазването на околната среда.
 
Рекламата съдържа посланието, че консумацията на вегански продукти има положително влияние върху природата. Според производителя и търговеца този вегански бургер не вреди на околната среда, а – преминавайки към растителни заместители – потребителят дава своя принос за спасяване на планетата.
 
За надзорниците тези твърдения за подвеждащи и заблуждават консуматорите. Аргументирайки забраната, службата изтъква, че е очаквала доказателства, на базата на целия производствен цикъл, че веганският вариант наистина е по-добър за околната среда. Такива доказателства производителят и търговецът не са представили, така че Надзорният съвет оценява твърденията като несъстоятелни. 
Британските медии съобщават, че Съветът се е произнесъл, след като е получил повече от 170 жалби от потребители и животновъди.
 
Парламентарната комисия за климатичните промени в Лондон също критикува подвеждащите аргументи, представяни от вегани във връзка с консумацията на месо и въздействието й върху климата. Според нейния председател лорд Дебън е неправилно да се твърди, че консумацията на месо не е екологична. Лордът е на мнение, че животновъдството е неотменна част от устойчивото селско стопанство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.