1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 1000 ферми във Врачанско могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”

Над 1000 ферми във Врачанско могат да кандидатстват по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”

Следващата седмица с мерките от Програмата ще бъдат запознати земеделските производители в Хасково, Кърджали и Смолян

1100 ферми има във Врачански регион, от които собствениците на 1054 от тях от ІІ и ІІІ категория могат да кандидатстват за инвестиции в обхвата на гарантираните бюджети, ако искат да достигнат съответните стандарти до края на 2011 г. Това стана ясно по време на среща-дискусия със земеделските производители от региона днес, на която гости бяха зам.-областният управител Валентин Литов и директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Враца Мирослав Комитски.

Фермерите имат възможност да кандидатстват по мярка 121, а освен това за кокошките-носачки и за млякото могат да получават и държавна помощ под формата на увеличение на размера на субсидията.  Добавката към субсидията може да бъде между 5 и 25 на сто, обясни Владислав Цветанов, експерт от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ. До 1,5 млн. Евро кредит за 5-годишен период може да отпусне държавата на тези фермери.

Александър Атанасов от дирекция «Развитие на селските райони» в МЗХ запозна земеделските производители с мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи”, която ще се прилага за първи път у нас. Всички животновъди могат да се възползват от средствата по тази мярка, стига земите им да попадат в екологичната мрежа Натура 2000 и така ще могат да получат допълнително средства към директните плащания.

Чрез плащанията по агроекологичната мярка 214 стопаните ще могат да увеличат плащанията си за площ. Повишаването на интереса към мярката се дължи на улеснената процедура за кандидатстване. За съжаление все още няма достатъчен интерес към мярка 142 „Създаване на организации на производителите”, а тя може да бъде изключително полезна за стопаните. Освен това по нея може да се кандидатсва през цялата година, обясниха експертите от МЗХ.

Следващата седмица с мерките от Програмата ще бъдат запознати земеделските производители в Хасково, Кърджали и Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.