1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-голямата вертикална градина в света вече е факт

Най-голямата вертикална градина в света вече е факт

Тя може да бъде видяна на фасадата на търговски център в италианския град Розано

Най-голямата вертикална градина в света вече е факт и може да бъде видяна на фасадата на търговски център в италианския град Розано, близо до Милано. Градината държи рекорд със своите 1263 кв. метра площ и общо 44000 растения, разположени изцяло отвесно, пише inews.bg.

Огромната растителна стена съществува от 2010 г., но едва тази седмица получи сертификат за рекорд. Градината е създадена от архитекта Франческо Болани, заедно с творчески екип от студио по архитектура в Монпелие, Франция. "Отне ни година да отгледаме цветята в оранжерия и 90 дни да построим фасадата", заяви Болани пред AFP. "Все едно строяхме огромно лего!"

Досегашният рекорд се държеше от вертикална градина в Мадрид, разположена на площ от 844 кв. метра. Освен че градината на Болани изглежда приказно, тя има и съвсем практични функции – регулира температурата в търговския център, поглъща въглероден диоксид и намалява до минимум обкръжаващите шумове.

Един от първите архитекти, на които хрумва идеята за нестандартни градини, е французинът Льо Корбюзие – през 1923 г. Един от пионерите на така наречената модерна архитектура започва да използва градини върху покрива на сградите ("небесни градини"), след което идеята става изключително популярна.

Болани смята, че неговият метод за изграждане на вертикална градина е по-лесен от класическите методи, защото използва малки метални контейнери, но и по-скъп – общата стойност на градината в Розано е един милион евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.