1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Необходима е широка обществена дискусия за бъдещето на ОСП

Необходима е широка обществена дискусия за бъдещето на ОСП

АЗПБ е против поставянето на таван за плащанията на земеделските стопанства, както и против увеличаването на екологичните изисквания към фермерите

Вчера (31.01.2011 г.) в зала „Изток” на Народното събрание, българският представител в комисията по земеделие в Европейския Парламент Мария Неделчева постави началото на обществен дебат за бъдещето на Общата селскостопанска политика. В периода февруари – юли 2011 ще се проведат кръгли маси в областните градове Благоевград, Монтана, Разград, Добрич, Кърджали и Ямбол.

Инициативата на Мария Неделчева ще се осъществи с експертната подкрепа на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/, както и на представители на най-голямата и представителна организация на фермери и кооперативи в ЕС – Copa-Cogeca.

„По време на  дискусиите е важно именно земеделските производители, върху които политиката на ЕС спрямо сектора има най-силно отражение, да изразят своето мнение и дадат своите предложения за промени” каза главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров. Той допълни още, че по този начин страната ни ще има възможност да формулира своята национална позиция, която ще се вземе предвид при окончателното изготвяне на нормативната база, съпътстваща прилагането на ОСП за следващия програмен период 2014 – 2020 г.

„Когато се обсъждаше настоящият програмен период, България не беше член на ЕС и нямаше право на глас. Сега когато сме пълноправна страна-членка трябва да отстояваме интересите на българските земеделски производители. Ние като асоциация ще направим всичко възможно в тази посока.” заяви  Ивайло Тодоров.

Веднага след като Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош представи предложенията на ЕК за бъдещето на ОСП, асоциацията се обяви за запазването на директните плащания като по-лесно достъпни за земеделските производители, както и за по-голяма гъвкавост при подпомагането на по-уязвимите сектори на земеделието.

АЗПБ е против поставянето на таван за плащанията на земеделските стопанства, както и против увеличаването на екологичните изисквания към фермерите.  „Позеленяването на ОСП” ще затрудни допълнително стопаните, на които им се налага да отговарят на всички изисквания за опазването на околната среда е друг акцент от позицията на АЗПБ по отношение на ОСП 2014-2020г. Всичко това, както и предложенията на ЕК трябва да бъдат обсъдени с широк кръг от земеделски производители от всички райони на страната и всички браншове в земеделието.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.