1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Никотинът предпазва пчелите от паразити

Никотинът предпазва пчелите от паразити

Отровата намалява последиците от инфекцията с паразити с до 80 %

Никотинът се оказва полезен за пчелите. Извлечен от цъфтящи тютюневи растения, той предпазва ципокрилите от паразити, са установили учени от Съединените Щати.

Както е известно, пчелите опрашват две трети от използваните в селското стопанство растения. Заради болести и паразити обаче, по света измират все повече пчелни семейства, което застрашава производството на хранителни продукти. Затова учените все по-усилено търсят причините.

Изследователите от екипа на биолога Лайф Ричардсън заразили няколко пчели с чревен паразит, след което изпробвали действието на 8 различни вещества, които се съдържат в различни нектари, събирани от насекомите. Тези химикали се произвеждат от самите растения като защита срещу животни, които се хранят с тях. Учените установили, че веществата анабазин, тимол и никотин имат благоприятен ефект върху пчелите, намалявайки последиците от инфекцията с паразити с до 80 %.

Затова учените препоръчват около площи, засети с царевица например, да се сеят по няколко реда тютюн. По този начин пчелите щели да събират и от естествените си лекарства.

Други животни също използват никотина за борба с вредители. Мексикански учени са наблюдавали птици в градовете да събират угарки и да ги вграждат в гнездата си, за да държат паразитите настрана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.