1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Новата селскостопанска политика на ЕС - "по-зелена", справедлива и устойчива

Новата селскостопанска политика на ЕС - "по-зелена", справедлива и устойчива

Тя трябва да осигури подкрепа за фермерите по отношение на пазарните предизвикателства

За да осигури стабилност в доставките на висококачествени храни за потребителите от ЕС и да гарантира същевременно по-добра защита на околната среда, новата селскостопанска политика на ЕС трябва да направи мерките за „екологизиране“ задължителни, като гарантира гъвкавост в прилагането им, както и да осигури подкрепа за фермерите по отношение на пазарните предизвикателства, се заявява в позицията на Парламента за преговори със страните членки, гласувана на 13 март т.г.

Това ще бъде първата реформа на селскостопанската политика на ЕС, в която Парламентът ще участва като пълноправен съзаконодател успоредно със Съвета. „Днес постигнахме точния баланс между сигурност на доставките и подобряване на защитата на околната среда. По този начин новата селскостопанска политика на ЕС ще може да предложи повече обществени блага на гражданите. Тя трябва да бъде по-малко бюрократична и по-справедлива за земеделските производители, за да ги улесни при справянето с кризисни ситуации. Това ще бъде нашата позиция при воденето на преговори за окончателния вид на законодателството с държавите членки“, заяви председателят на комисията по земеделие Paolo De Castro (С&Д, Италия) след гласуването.

По-справедливо и прозрачно финансиране за работещите земеделските производители

Различията в нивата на финансиране от ЕС за земеделските производители от различни държави членки трябва да се намалят в по‑кратък от предложения от Европейската комисия срок. Земеделците не трябва да получават под 65% от средните плащания за ЕС. Парламентът гласува също в полза на публикуването на имената на бенефициентите, получили финансиране от ЕС, и предложи списък на категории собственици на земя, като летища и спортни клубове, които трябва да бъдат автоматично изключени от финансиране от ЕС, освен ако не докажат, че земеделското производство не представлява значителен дял от доходите им. Държавите членки могат да разширяват този списък.

Повече пари за младите фермери и за дребните производители

Младите земеделски стопани трябва да получат 25% допълнителни плащания за максимум от 100 ха. Държавите членки могат да използват повече средства за подпомагане на малките земеделски производители.

По-малко за по-големите производители

Парламентът подкрепи плановете на Комисията за таван на директните плащания за отделни стопанства в размер на 300 000 евро, както и за значително намаляване на плащанията към тези, които получават повече от 150 000 евро. Тези правила няма да се прилагат за кооперациите, които преразпределят плащания към своите членове.

Повече гъвкавост по отношение на „екологизирането“

Депутатите приеха, че 30% от националните бюджети за директни плащания трябва да бъдат зависими от задължителните мерки за „екологизиране“, но подчертаха, че тези мерки трябва да бъдат по-гъвкави и да се въведат постепенно. Три основни мерки — диверсификация на културите, поддържане на постоянни пасища и ливади и създаването на „райони с екологичен фокус“, трябва да бъдат запазени, но да се допускат и изключения, отчитащи например размера на стопанството.

Фермерите и кризисните ситуации

За да могат фермерите да се справят с нестабилността на пазара и за укрепване на тяхната позиция при договарянето на цените, техните организации трябва да притежават нови инструменти и да могат да договарят от името на членовете си цени на суровини, материали и доставки, заявиха  депутатите. Тези правила не трябва да „водят до образуване на картели, но силните организации на производителите ще позволят на земеделските стопани да се измъкнат от икономическата си зависимост и ще им гарантират приличен стандарт на живот“, заяви докладчикът за организацията на пазарите Michel Dantin (ЕНП, Франция). „Това решение отразява желанията на европейските граждани за бъдещата селскостопанска политика на ЕС. Ние трябва да гарантираме запазването и насърчаването на икономиката на селските райони, както и съвместимостта между конкурентоспособността и защитата на околната среда. Това е най-добрия начин за използване на обществени средства за предоставяне на обществени блага за всички“, заяви Luis Manuel Capoulas Santos (С&Д, Португалия), докладчик за директните плащания и развитието на селските райони.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.