1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови правила за баланса между професионалния и личния живот

Нови правила за баланса между професионалния и личния живот

От 2 август в Европейския съюз са в сила нови правила

От 2 август в Европейския съюз са в сила нови правила за подобряване на баланса между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Приетите през 2019 година разпоредби определят минимални стандарти за отпуск по бащинство, родителски отпуск и отпуск за лица, полагащи грижи, и установяват допълнителни права, като правото да изискват гъвкави условия на работа, които ще помогнат на хората да развият своята кариера и семеен живот, без да се налага да жертват нито едно от двете. Тези права, които идват в допълнение към съществуващите права на отпуск по майчинство, са постигнати в рамките на Европейския стълб на социалните права и са ключов крайъгълен камък към изграждането на Съюз на равенството.
 
Директивата относно равновесието между професионалния и личния живот има за цел както да увеличи участието на жените на пазара на труда, така и ползването на отпуск по семейни причини и гъвкави работни условия. Като цяло нивото на заетост на жените в ЕС е с 10,8% по-ниско от това на мъжете. Освен това само 68 на сто от жените с отговорности за полагане на грижи работят в сравнение с 81 процента от мъжете със същите задължения. Директивата позволява на работниците да вземат отпуска, за да се грижат за роднини, които се нуждаят от подкрепа, и като цяло означава, че родителите и полагащите грижи са в състояние да съвместяват професионалния и личния живот.
Работещите бащи имат право на най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство около момента на раждането на детето. Отпускът по бащинство трябва да бъде компенсиран поне на нивото на обезщетението по болест.
 
Всеки родител има право на най-малко четири месеца родителски отпуск, от които два месеца са платени и не могат да бъдат прехвърляни. Родителите могат да поискат да вземат отпуска си в гъвкава форма, на пълен работен ден, на непълно работно време или на сегменти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.