1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови възможности за млекопроизводителите и преработвателната индустрия у нас

Нови възможности за млекопроизводителите и преработвателната индустрия у нас

Това са част от темите, които ще видите в предаването АГРОФОРУМ

Тази седмица сме ви подготвили много теми, свързани с предизвикателствата пред нашето земеделие и преработвателната индустрия. Те са тясно обвързани с прилагането на Общата селскостопанска политика. Към момента тя е несправедлива към всички европейски фермери, което поражда нелоялна конкуренция. Това заяви за АГРОФОРУМ Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите. Тя беше инициатор на кръгла маса, на която представители на различни браншове на преработвателната промишленост дискутираха българските идеи за промяна на ОСП. Диляна Славова апелира в следващия програмен период и животновъдите да получават достойно подпомагане. Това от своя страна ще стимулира и целия млечен бранш. Към момента положението в него не е оптимистично, като се имат предвид недостигът на качествена суровина и бавното окрупняване на животновъдните стопанства. Това бяха акцентите на провела се дискусия между представители на МЗХ, ДФЗ и на млечния бранш у нас. Какво подпомагане се полага на животновъдните ферми у нас и как максимално да бъдат облекчени при кандидатстването – ще разберете тази седмица само в АГРОФОРУМ.

Във връзка с темата млечен сектор ще ви разкажем за възможностите, които се откриват пред нашите животновъди, които искат да продават директно своята продукция на пазара. Затова и ще ви представим оборудването, с което работят италианските фермери. Ще ви срещнем със Захари Захариев, който представлява в България търговската палата на италианския град Модена. Идеята му е да направи контакт на италиански производители на такова оборудване с български фермери, които желаят да правят директни продажби. Става въпрос за млекомати и за оборудване за производство на италиански сирена. За колко време се изплаща инвестицията и дали реализацията на продуктите е гарантирана – ще разберете от самия Захари Захариев.

От всички тези теми става ясно, че българският млечен сектор се нуждае от последователна политика и от адекватно подпомагане. Още повече, че страната ни е с традиции в този сектор, да не говорим, че киселото мляко е един от националните ни продукти. Дали е произведено по БДС или не, то вече си има свой паметник, в който е изваян образът на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията „Лактобацилус булгарикус”. На кой още е посветена модерната стоманена скулптура – ще разберете, ако гледате АГРОФОРУМ.

Не си мислете, че предаването е посветено само на млечния сектор у нас. Ще ви разкажем и за предизвикателствата пред българската месна индустрия. Тази тема, заедно с въпроса за стратегическото разработване на продукти бяха сред акцентите на провела се наскоро работна среща по проект, свързан с подобряване на качеството на свинското месо.

Ще ви напомним и за европейските средства, които са предназначени за преработвателната индустрия у нас. Става въпрос за една от най-сериозните мерки от ПРСР – 123, която е истинско предизвикателство и за бенефициенти, и за консултанти. Как да се подобри работата по нея – това беше темата, която събра представители на ДФЗ и консултанти по европейски програми, които проведоха конструктивен диалог, като дискусията премина под знака на партньорството.

И ще завършим с добрите практики в растителната защита. Те имат голямо значение, когато зърнопроизводителите се стремят към високи добиви. Доказателство за това твърдение са и резултатите, които получи Тошко Георгиев от добричкото село Карапелит. Ще видим на какви препарати се е доверил и как те са му помогнали да получи много добри резултати през тази стопанска година. 

 Видео анонсът може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.