1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Някои подсектори на земеделието може да имат предимство при европроекти

Някои подсектори на земеделието може да имат предимство при европроекти

Досега са разплатени 638.8 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, което е 19% от общия й бюджет

Проектите в някои подсектори на земеделието може да бъдат одобрявани с предимство, ако Брюксел разреши България да прехвърли средства от програмата за развитие на селските райони към мярката за модернизиране на земеделски стопанства. Това стана ясно от изказване на зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред парламентарната земеделска комисия, пише dnevnik.bg.

В момента средствата по мярката за модернизация извън гарантираните бюджети са изчерпани. Според междинната оценка пък досега голяма част от усвоените по нея проекти са отишли за закупуване на земеделска техника, и то предимно от зърнопроизводители. За парите обаче могат да кандидатстват и фермери, отглеждащи зеленчуци и плодове, животновъди и др, които досега се възползваха в малка степен от фондовете.

Идеята е именно те да имат предимство, ако България успее да прехвърли допълнителен бюджет. Боянова съобщи, че има два варианта за това. Единият е при обявяването на прием на проекти да се заложи изискване първо такива да подават само оранжерии и животновъди. Втората възможност е всички да могат да подават проекти, а бизнес плановете от тези подсектори да получават предимство при крайното класиране.

Според последния план на земеделското министерство България трябва да поиска прехвърляне на 142 млн. лв. към мярката за модернизиране на стопанства, като това все още не е окончателното число. Парите ще дойдат от други по-неатрактивни мерки. В момента се готви предложението до ЕС, като се очаква то да бъде изпратено през април.

След получаване на официалното искане започва да тече шестмесечна процедура по одобрение. Досега са разплатени 638.8 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, което е 19% от общия й бюджет. Договореното подпомагане пък е за 1.08 млрд. евро, или 33 на сто от общата сума по програмата, сочат данните на фонд "Земеделие".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.